top of page

Levenslessen voor tieners | Advies voor jongeren

Vorige week sprak ik met mijn oude vrienden over alle dingen die we deden toen we jonger waren, omdat we onervaren waren of gewoon verkeerde keuzes maakten. Een van mijn vrienden zei toen: "Kun je je voorstellen dat we dit allemaal wisten toen we 20 waren? Dan zouden we veel verder staan in ons leven."


Relatie en huwelijk

- Je kunt de persoonlijkheid van iemand anders niet veranderen, verspil er je tijd niet aan. Denk niet dat je met die persoon moet trouwen omdat je vele jaren samen was of omdat het je eerste en laatste liefde is. Je moet jezelf op de eerste plaats zetten, daar moet je een beetje egoïstisch in zijn. Bijvoorbeeld: als hij of zij toxisch is, steeds weer dezelfde fouten maakt, je angstaanvallen bezorgt, voortdurend tegen je liegt, je vertelt dat hun fouten aan jou te wijten zijn - trouw niet en ik herhaal, trouw niet met hem of haar - beëindig de relatie. Dat soort mensen kun je niet redden.


Gebit

- Zorg goed voor je tanden, als twintiger herstelt je lichaam zich snel en voel of zie je geen problemen, maar als je 30 tot 35 bent begint een verwaarloosde gebitsverzorging zichtbaar te worden. Het wordt erg duur om die op late leeftijd te laten repareren. Het advies is eenvoudig: tweemaal daags poetsen, verminder frisdrank, jaarlijks naar de tandarts gaan en een tandartsverzekering afsluiten - Veel verzekeringsmaatschappijen hebben een wachtlijst, dus begin er op tijd mee.

Verzorg je gebit

Jezelf vergelijken met anderen

- Vergelijking zal je van vreugde beroven, wees blij voor anderen maar heb niet het gevoel dat je hen moet zijn. Ook weet je niet waar hun startpunt lag, misschien had je klasgenoot toen hij zijn eigen bedrijf begon wel 70.000 euro van zijn ouders gekregen, wat hem hielp zijn bedrijf een boost te geven, terwijl jij er 3 jaar langer over deed om dezelfde winst te maken.


- Misschien moest jij tijdens je studie werken om je boeken te kunne betalen en voor je zakgeld, en duurde het 2 jaar langer voordat je afstudeerde omdat je je niet volledig kon concentreren, terwijl je beste vriend dit niet hoefde te doen en zijn studie eerder afrondde dan jij.


Ontspan en maak je niet druk over kleine dingen

- Laat de kleine dingen los. Stress zal je doden, letterlijk doden. Weet je nog dat je buikpijn, slapeloosheid of huiduitslag had door stress?

- Terwijl anderen praten over materiële zaken of ervaringen, is het oké om te accepteren dat het leven niet altijd zal gaan zoals je wilt en dat dat helemaal oké is. Het leven is geen race.

- Heb je de perfecte auto niet kunnen kopen? Nou, het brengt je nog steeds waar je heen gaat. Bepaal je criteria voor de volgende en werk er naar toe. Koop nooit iets dat boven je stand is, alleen om indruk te maken op anderen.

- Heb je het perfecte huis of appartement niet kunnen kopen? Waarschijnlijk niet, want wie koopt het nu perfecte de eerste keer? Maar het is wel van jou en je kunt het aanpassen/repareren naar je smaak.

- Heb je die promotie niet gekregen? Wees er niet zo zeker van dat het goed zou uitdraaien, of misschien moet je een andere baan zoeken als je je niet gewaardeerd voelt.

- Was je vakantie niet perfect? Wat is perfect? Misschien waren je verwachtingen te hoog?

- Ontspan je, geniet van de rit en werk naar je doelen toe, maar onthoud dat het allemaal niets uitmaakt als je er onderweg niet van kunt genieten.

Relaxen en niet stressen

Ouders

Bel je ouders en grootouders, of nog beter ga bij ze op bezoek. Op een dag zullen ze er niet meer zijn en zal je spijt hebben van alle keren dat je niet wilde omdat je je te moe voelde of veel te doen had die dag en je geen zin had in dat telefoontje van 5 minuten.

Vriendschappen

- Behoud vriendschappen, na je dertigste zal je zo dankbaar zijn voor de mensen die je door huwelijk, kinderen, ziekte en moeilijke tijden heen hebben geholpen. Mensen die met je op reis gaan, van je kinderen houden, je herinneren als jongere. Vrienden zijn essentieel maar er moet aan gewerkt worden, reik ze de hand, help ze als ze verhuizen of moeilijke tijden doormaken, geef ze het gevoel dat je er voor ze bent.


Sporten en voeding

- Rook niet, let op je gewicht, laat frisdrank staan, ga hardlopen, al is het maar 10 minuten! Niemand zegt dat je een marathon moet lopen, het zijn al die kleine inspanningen die je gezond houden als je ouder bent. Schrijf je in voor een trainingsles, vraag een vriend of ze mee wil doen, je gaat niet perse voor die sixpack of dat bikini model figuur, dus je kunt het op je eigen tempo doen. Het is geen race.

Blijf sporten

Levensverhaal

- Trap niet in de val dat je leven één lang verhaal moet zijn dat je moet opbouwen. Het leven is het mooist als het bestaat uit een aantal gelukkige momenten die toevallig met elkaar verbonden zijn. Probeer van je leven geen roman te maken, maar een gedichtenboek.

- Jaag die droom na, het leven gaat zo snel voorbij, je wilt geen 70 zijn en spijt hebben dat je niet hebt gereisd, je passies hebt nagestreefd of dat bedrijf bent begonnen dat je altijd al wilde.

- Het leven is kort, maar het leven kan heel lang duren als je verkeerde beslissingen blijft nemen met giftige echtgenoten of vrienden, gokken, alcohol en drugs.


Je carrière of leven herstarten

- Ja, je kunt je carrière opnieuw starten in een totaal andere branche en ja, je kunt dat nutteloze vriendinnetje of vriendje dumpen. Het is nooit te laat, denk niet dat je vastzit omdat je al op een bepaald traject zat of je keuzes hebt gemaakt en je er nu "het beste van moet maken" - Je bent ongelooflijk jong je hebt nog zoveel tijd om opnieuw te beginnen of een heel ander pad te proberen, zelfs op je 40ste moet je nog minstens 25 jaar werken en heb je waarschijnlijk nog 40 jaar te leven.


Reis ver weg

- Bezoek een ander land dat ver van het jouwe verwijderd is, leer en ervaar de cultuur, het zal je zo verrijken. Geen film, boek, opleiding, TED talk of masterclass zal dit ooit vervangen. Het hoeven geen dure reizen te zijn, leer leven met een rugzak en slapen in hostels, probeer het en zie waar het je brengt.


Reis ver weg

0 comments

Comments


bottom of page