top of page

Veranderen van baan of sector

Deze blog gaat over het veranderen van baan of sector.


Als je op zoek bent naar tips over hoe je om opslag of promotie kunt vragen, bekijk dan mijn andere artikel hierover.


Ten eerste zeg ik niet dat het gemakkelijk is om je baan op te zeggen, want het is moeilijk, en het kost tijd en energie om dat te doen.


Ten tweede is het een luxe om een baan te hebben waar je echt van houdt en om ergens te wonen waar je zelfs van baan kunt veranderen als je dat zou willen doen.


Er zijn zo veel mensen die vastzitten aan een baan alleen vanwege de regio waar ze wonen, dus je hebt een morele verplichting aan jezelf om deze luxe te gebruiken om van baan te veranderen als je huidige baan je dood verveelt.


Waarom zou je van baan moeten veranderen?

Hier zijn een paar tekenen dat je op de verkeerde werkplek zit:

- Het is toxisch, en het management doet er niets aan.

- Onder het gemiddelde salaris voor je sector en er is geen mogelijkheid tot verhoging.

- Als je thuiskomt van je werk en je niets wilt doen omdat je mentaal uitgeput bent.

- Ze vragen je dingen te doen die je zwak maken of het maakt dat je je schaamt.


Nu zijn veel mensen bang om van baan te veranderen, en dat is volkomen normaal, maar je zou banger moeten zijn om een baan te houden die je ongelukkig maakt.

Je kunt niet zomaar op een dag binnenlopen en zeggen: "Ik neem ontslag”...

Wat kun je wel doen? Je moet je besluit eerst goed overwegen.

Dus stap 1, bepaal je doel: Wat wil je over 3 of 7 jaar doen? Laten we zeggen dat je een website ontwerper wilt worden en geen achtergrond hebt in de industrie. Ok, kijk online welke programmeertalen je moet leren, bijvoorbeeld HTML5 of CSS.


Er zijn tal van gratis cursussen online die je kunt volgen of op YouTube kunt bekijken over dit onderwerp om te beginnen met het leren en oefenen van je nieuwe vaardigheden. Als je het begint te begrijpen wil je misschien wel betalen voor een avondcursus.


Stap 2: Werk je CV bij: Je kunt online veel lege sjablonen vinden die je kunt gebruiken om je CV te verbeteren, en als je iemand in je familie of vriendenkring kent die in recruitment werkt of die onlangs van baan is veranderd, vraag dan of zij je ermee kunnen helpen.


Stap 3: Bereid je voor op sollicitatiegesprekken

Je zult hier angstig voor zijn omdat het waarschijnlijk jaren of zelfs decennia geleden is dat je een sollicitatiegesprek hebt gehad, dit is volkomen normaal. Raak niet in paniek en begin te oefenen, hetzelfde geldt hier, als je iemand in je familie of vriendenkring hebt die in de rekruteringsbranche zit, vraag dan of zij je kunnen helpen. Begin je sociale vaardigheden aan te scherpen door met verschillende mensen te praten over lichte onderwerpen. Oefen om interesse te tonen, vragen te stellen en te luisteren.


Stap 4: Solliciteer naar banen en voer naar sollicitatiegesprekken

Het is niet nodig om de waarheid te verdraaien, je hebt HTML5 geleerd en hebt wat echte wereldervaring nodig. Leg dit uit in je CV en vertel dat je leergierig bent, en dat je bereid bent meer cursussen te volgen, desnoods na de reguliere kantoor uren.

Wees eerlijk, wees jezelf, en schaam je niet. Het toont moed wanneer je aangeeft dat je aan het veranderen bent.


Werk naar je doel toe, en ik beloof je dat je leven er zeker beter door zal worden. Misschien moet je onderweg wat offers brengen, maar vergeet niet dat als je op dezelfde ellendige plek blijft, je gegarandeerd helemaal uitgeput raakt.


0 comments

Comments


bottom of page