top of page

Wil je een loonsverhoging of promotie? | Voorbereiding en tips

Hoe bereid je je voor op een loonsverhoging of promotie?

Vragen om opslag of promotie is niet iets wat je wekelijks doet, maar als je het doet, raad ik je aan goed voorbereid en vol vertrouwen het gesprek in te gaan.


Ik heb veel vrienden en familie geadviseerd die dit hebben meegemaakt, en ik wil die ervaringen met jullie delen. Het eerste deel gaat over vragen om opslag en het tweede over vragen om promotie. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat je bij je huidige werkgever wilt blijven en dat de werkcultuur gezond is. Als dat niet het geval is, en je wilt van carrière veranderen, heb ik daar een nieuwe blog over gepland in de nabije toekomst.

Geen automatische loonsverhoging

In de meeste gevallen zal een manager of CEO je geen opslag geven zonder dat je er eerst om gevraagd hebt, want als ze dat zouden doen, zouden hun salarisuitgaven jaar na jaar stijgen zonder reden. Daarom stel ik voor dat je tijdens je jaarlijkse evaluatie om opslag vraagt.

Als je gewoon zegt "Ik zou graag opslag willen", zal het antwoord van je manager waarschijnlijk nee zijn, of hij zal je vragen waarom je vindt dat je het verdient. Een goede onderbouwing is hierbij onmisbaar. Ze zullen aan hun directeur of bestuurders moeten uitleggen waarom ze je opslag hebben gegeven. Daarom moet je bereid zijn alles op tafel te leggen. Dit kan een uitdagend gesprek worden! Probeer te alle tijde kalm te blijven.

Meeting voor opslag

Vragen om opslag

Ga na wat de vereisten zijn voor je huidige baan en schrijf ze op en bekijk eerlijk of je daaraan voldoet. Misschien heb je de oorspronkelijke vacature tekst bewaard waarop je ooit hebt gesolliciteerd en kun je deze erbij pakken. Heb je dit niet dan kun je op een vacature website vergelijkbare vacatures erbij pakken met soortgelijke omschrijvingen van dezelfde functie.


Je doet meer dan waarschijnlijk meer dan wat wordt verwacht, dus noteer ook de extra taken die je uitvoert.


Vergeet niet dat het salaris wordt bepaald op basis van verantwoordelijkheid en prestaties, niet alleen op basis van het aantal uren dat je per week werkt of het aantal jaren dat je bij het bedrijf in dienst bent. Het loont de moeite om voor jezelf eens op te schrijven of bij te houden hoeveel uren je aan bepaalde werkzaamheden besteedt per week.


Benader je manager nooit met een houding van "Ik verdien deze loonsverhoging", want zo werkt het niet. Je moet aantonen dat je prestaties je manager en het bedrijf ten goede komen, en het moet voor beide partijen een win-winsituatie zijn. Indien mogelijk onderbouw je prestaties met cijfers die voorhanden zijn. Bijvoorbeeld 10% meer website bezoekers, omzet, nieuwe klanten of aantal volgers op social media.

Hier is een voorbeeld hoe het gesprek te beginnen

Hoi Koen, ik werk al 7 jaar voor dit bedrijf en wil de samenwerking graag voortzetten, ik hoop dat jij er ook zo over denkt. Ik heb nagedacht over mijn prestaties hier en ik ben tot de conclusie gekomen dat ik meer doe dan wat nodig is, maar nog nooit eerder om compensatie heb gevraagd. Hier is een lijst van de extra taken die ik uitvoer als je je goed voorbereide lijst overhandigt -- Wat is uw mening hierover?


Nu is je grote kans om je manager te overtuigen van je welverdiende opslag! Met een beetje geluk gaan ze akkoord en dan is de zaak gesloten. Je moet er echter op voorbereid zijn dat het antwoord nee kan zijn.


Als het antwoord nee is, vraag dan waarom. Als het gebaseerd is op prestaties, kun je eraan werken, als het is omdat je salaris in jouw functie is geplafonneerd, vraag dan of je in aanmerking kunt komen voor een promotie. Indien je onderzoek hebt gedaan naar soortgelijke functies dan kun je dit ook aankaarten en zo proberen bespreekbaar te maken dat jouw loon afwijkt van wat gangbaar is.


Als je geen goede reden voor de verhoging erdoor kunt krijgen, is het misschien tijd om ergens te gaan werken waar je wel gewaardeerd wordt, waar ze je prestaties wel op waarde schatten.

Vergadering

Om promotie vragen

De eerste stap is nagaan in welke functie je gepromoveerd wilt worden. Maak een lijst van de vereisten en kijk of je die al vervult. Als er hiaten zijn, kijk dan of je je kunt bijscholen en noteer wat je moet doen om zover te komen. Houd deze notitie bij je. Hiërarchie is gebaseerd op competentie en brengt verantwoordelijkheid met zich mee, dus je moet die kwaliteiten kunnen aantonen.


De tweede stap is het tonen van oprechte interesse in het bedrijf en je collega's. Kom eerder, zodat je de kans krijgt om met je collega's te praten. Vraag hoe hun weekend was, en wees oprecht, dit bereik je niet in dagen of weken, maar na verloop van tijd en met wat extra inzet zal je een band opbouwen en hun vertrouwen winnen. Vergeet niet dat je waarschijnlijk hun meerdere wordt als je die promotie krijgt, dus je zult hun steun ook zeker nodig hebben.


"Hard skills gets you hired, soft skills gets you promoted". Een competentie is waarneembaar werkgedrag zoals klantgerichtheid en overtuigingskracht. Een vaardigheid is een activiteit waarin iemand bedreven is. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde technische vaardigheden zoals het beheersen van een computerprogramma. Eigenschappen die je tot een goede werknemer maken, zoals etiquette, communicatie en luisteren, omgaan met andere mensen spelen ook een grote rol. Dit moet je kunnen aantonen aan je leidinggevende.


Als je een aantal punten hebt waaraan je moet werken of jezelf verbeteren voordat je de promotie aanvraagt, begin dan meteen met leren.


Koop een boek, onderzoek online, zoek gratis cursussen, vraag collega's om hulp, vraag je leidinggevende of je mag deelnemen aan vergaderingen die boven je huidige functie liggen, en als ze vragen waarom, laat ze dan weten dat je geïnteresseerd bent in de richting van het project of vertel dat je denkt dat je veel kunt leren door erbij te zijn.


Vergeet nooit, je moet altijd actie ondernemen en het initiatief tonen. Hetzelfde advies geldt als bij de loonsverhoging: als je nooit je ambitie voor promotie uitspreekt, zullen je superieuren je niet in aanmerking laten komen voor een promotie.


De derde stap is de belangrijkste, maak je wensen kenbaar en ga het gesprek aan. Ga niet jarenlang zitten toekijken hoe anderen promotie maken omdat jij wachtte op het "juiste moment"!

Vraag tijdens je evaluatiegesprek om een extra vergadering om de promotiekansen te bespreken.


Hier is een voorbeeld van hoe je het gesprek kunt beginnen


"Hoi Koen, ik ben al een aantal jaren werkzaam naar wederzijdse tevredenheid, ik hoop dat jij er ook zo over denkt. Ik heb het gevoel dat ik een maximum heb bereikt in mijn huidige functie en dat ik nog beter zou presteren in een rol met meer verantwoordelijkheid.

In de afgelopen maanden heb ik de rol van 'project manager' onderzocht. Ik heb de vereisten voor deze rol uitgeprint (die je op dit moment zult overhandigen) zoals je kunt zien, de groen gemarkeerde taken doe ik al, de blauw gemarkeerde taken heb ik de afgelopen 6 maanden bijgeschoold en de rode taken ontbreken op dit moment, maar ik ben bereid en enthousiast om mezelf hierin te verdiepen en dit te leren.”


Je leidinggevende, HR-manager of bedrijfseigenaar komt dit soort gedrevenheid, passie en voorbereiding waarschijnlijk niet vaak tegen, dus ze zullen hopelijk erg onder de indruk zijn.


Voorbereiding is essentieel en geeft je de beste kans op succes, maar wees er klaar voor om een nee te ontvangen. Er kunnen veel redenen zijn voor de nee, misschien zijn er op dit moment geen vacatures voor die functie, en in dat geval kun je vragen wanneer ze denken dat er een functie vrijkomt. Als het te lang duurt, vraag dan of er een andere functie is die bij je ambitie en vaardigheden past. Of bespreek of de huidige functie gedeeltelijk aangepast kan worden. Laat opties open om te onderhandelen. Zo laat je merken dat je graag bij het bedrijf wilt blijven en wilt meegroeien.


Met alle voorbereiding en vaardigheden die je hebt ingezet is er altijd een volgende kans om de hoek!


Promotievergadering

0 comments

Commentaires


bottom of page