top of page

Waarom je leven verandert op je 18, 21, 30, 40, ....

We passeren allemaal een aantal belangrijke mijlpalen in ons leven waar grote verschuivingen plaatsvinden, er zijn veel anekdotes over deze mijlpalen die je in je leven hoort, ik vraag me af of een van deze mijlpalen je bekend in de oren klinkt?
Juist begonnen

Je bent net 18 geworden, en het is zomervakantie, en in de zomer van je leven zijn jij en je vrienden het afgelopen jaar zowel lichamelijk als geestelijk meer gegroeid, je bent begonnen met uitgaan , heb je leren autorijden, en heb je waarschijnlijk je eerste serieuze relatie gehad. In een oogwenk is de middelbare school afgelopen en besef je dat het tijd is om te beslissen of je gaat werken of verder gaat studeren. Je denkt bij jezelf: "Ik ben nog jong!", "Ik ben net begonnen van mijn leven te genieten", en voor velen geldt: "Ik wil (nog) niet werken", en velen besluiten naar de universiteit te gaan en het avontuur voort te zetten!


Nu al starten met werken?

De tijd vliegt voorbij, en je bent nu begin 21, het is weer zomer, en inmiddels heb je misschien een studentenuitwisseling met een ander land meegemaakt, en je mist alle vrienden die je daar hebt gemaakt. Je vraagt je weer af: "Is het gedaan met feesten?", "Moet ik elke dag vroeg opstaan en naar mijn werk?", "Waarom moet ik werken?", "Is het tijd om te gaan sparen?!".

De meeste van je vrienden zijn inmiddels aan het solliciteren of werken, en de realiteit dat jij hetzelfde moet doen wordt duidelijk. 's Nachts in bed liggen en je zorgen maken over al deze dingen is zwaar, maar uiteindelijk val je in slaap en word je wakker voor een nieuwe dag in je volwassen leven.


Stapje zetten?

Je wordt wakker met een kater omdat je net je 30ste verjaardag hebt gevierd! Je voelt je echt oud, maar je hebt al een paar jaar een liefdevolle relatie, om je heen trouwt iedereen, krijgt kinderen en koopt huizen.


Je weet dat het voor jou tijd wordt om hetzelfde te doen, maar je bent nog jong genoeg om van carrière te veranderen, een nieuwe start te maken in een andere baan, en er is nog wat tijd om plezier te maken en je leven op orde te krijgen, dus doe dat eerst, een nieuwe spannende carrière of baan, en nog veel tijd om veranderingen aan te brengen.


Ben ik al zo ver!

Het is zondagmorgen, en je moet vroeg opstaan om je kind naar de voetbal te brengen. Terwijl je je klaarmaakt, kijk je naar jezelf in de spiegel en je ziet er niet meer zo fris uit als vroeger, en je denkt bij jezelf "Hoe kan ik nu al 40 zijn?!". Je zit aan de ontbijttafel tegenover je zoon, die een mini-versie van jou is... "Goedemorgen papa!" roept je kleine moppie, en je hart smelt omdat je niet wist dat je zoveel van iets kon houden als van je eigen kind. Enthousiast besluit je tot actie over te gaan. "Kom op zoon, tijd om te gaan". Het leven is geweldig…


Vertragen

Je dacht eraan om weer van baan te veranderen, maar in plaats daarvan werd je gepromoveerd naar een hogere functie. "Dat was onverwacht!". Je besluit om bij deze baan te blijven, want je pensioen staat voor de deur en opnieuw beginnen in een nieuwe baan bij een nieuw bedrijf is veel werk en er is geen garantie dat je het leuk zal vinden.


Je bent begin vijftig, je kinderen hebben het ouderlijk huis verlaten en alleen jij en jeechtgenoot zijn nog over. Je bent nog steeds erg verliefd en plant samen een lange reis om meerdere landen te bezoeken... of misschien ben je bezig met een scheiding. Je hebt een nieuwe hobby kunnen beginnen of een oude hobby opnieuw kunnen oppakken dankzij alle vrije tijd die je nu hebt.


Volgende generatie

Het is zondag, en je kind kwam op bezoek voor het ontbijt, ze vragen of je deze week je kleinkind voor hen naar school zou kunnen brengen...ja...natuurlijk!.... Je bent nu in de zestig en hebt kleinkinderen...Natuurlijk wil je helpen, en je kleinkinderen houden van je! Wat ga je anders doen dan de dokter bezoeken of lunchen met oude vrienden?


Was je tevreden?

Het sneeuwt buiten, en je leest een boek voor het raam terwijl je van je kruidenthee nipt. Geen cafeïne meer voor jou nu je in de zeventig bent. Je sluit je ogen voor een moment en begint na te denken over je leven..Verdomme..De tijd vliegt voorbij.... Ik wou dat ik meer had gereisd of die zaak was begonnen die ik altijd al wilde. Ik wou dat ik meer tijd had doorgebracht met mijn ouders. Ik wou... Ik wou dat... Ik ga mijn kinderen en kleinkinderen vertellen dat ze het beste van het leven moeten maken, want het is zo kostbaar en zo kort, of misschien moet ik een blog of boek schrijven....


Wacht niet, de tijd gaat te snel. Jaag die droom na en zorg voor je gezondheid, je echtgenoot, je familie en vrienden, maar bovenal, geniet van de rit en stress niet teveel.
0 comments

Comments


bottom of page